Grundrecept på dinkelpaj - GI-pajdeg

En nyttigare alternativ deg, som också passar den som äter GI-kost.

Dinkel, som är en äldre vetesort, blir allt vanligare i våra butiker. Har en fin smak som passar till pajdeg.

Du behöver

  • 200 gram dinkelmjöl (Gärna fullkorn)
  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten

Gör så här

Hacka samman smör och mjöl tills smöret är finfördelat. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en slät deg. Lägg degen svalt en stund innan du kavlar ut den. Degen kan vara lite svårare att kavla än en deg på fint mjöl. Ibland kan man behöva lite extra mjöl. Degen räcker väl till en normalstor paj på cirka 26 cm i diameter.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 grader.

Degen tål bra att sparas i kyl eller frys, se bara till att packa in den i plast så den inte torkar.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Bak beroendet
7 augusti 2020

Funkar detta som dessert paj?

Kommentar av Johan wejdii
19 mars 2011

Är typ beroende av paj :)

Kommentar av Karolina
5 juni 2009

Hur mycket är 200 gr i deciliter?!!

Redaktionens kommentar
Drygt 3 dl mjöl.
Kommentar av Den Isländska Vikingen
16 maj 2010

Jag blev besviken på pajdegen, för den är för mig anledningen till varför jag älskar matpajer. Denna blev lite torr och den bara smulades i munnen. Jag vill känna åtminstone lite tuggmotstånd. Den var inte fuktig. And I like it moisty :<

Redaktionens kommentar
Tråkigt att du inte gillade den:( Det är ett recept som brukar vara uppskattat.
Svar av Liselott i Bara
24 juni 2010

Prova osaltat smör, ett tips.

Kommentar av Janna
26 maj 2010

Jag blandade hälften dinkel- och hälften vetemjöl. Det blev perfekt! Lätt att knåda och baka ut också.

Mvh

Janna

Kommentar av Liselott i Bara
24 juni 2010

Bästa matsidan angående Pajer,använder den flitigt.

Jag önskar er en Glad Midsommar.

Kommentar av Isabella
15 oktober 2010

Så himla bra när man markerar texten och skriver ut!

Kommentar av mvh Johanna
13 september 2008

ni får fixa så man kan skriva ut, alltså en utskriftvänlig sida på recepten

Redaktionens kommentar
Vi jobbar på det :)
Det är endel fix som har varit högre prioritet. Men jag lovar, vi fixar det.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu

Scones

Fika om 15 minuter

Lyxigt nybakat på några minuter? Scones är alltid rätt svar!

scones.se


Bästa fisken i ugn

Torsk med timjan

Att ta ugnen till hjälp är en lätt väg till god fisk. Torsk med timjansås på bulgurbädd kan bara inte bli fel!

Mat som får koka samman en stund i ugn blir nästan alltid lyckad. Och med fisk stämmer det utmärkt. Vem tackar nej till klassisk laxpudding där lax, potatis och lök varvas med grädde och kryddor… Eller en god pastagratäng med lax som passar när det är bråttom?
Att laga vitfisk på en bädd av ris eller bara i en god sås i ugnen är annars ett klassiskt sätt. Curryfisk passar till både couscous och ris och kravmärkt torsk med timjansås är lyxigt gott trots att det går både snabbt och lätt att laga. Dessutom är det oslagbart bekvämt med mat som sköter sig själv medan man skär sallad eller dukar.

 fiskrecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...