Sparrispaj

Sparris och färskost är en fantastisk kombination för en vår-och sommarpaj! Passar både på som huvudrätt och på buffén!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Pajdeg

  • 100 g smör eller margarin
  • 100 g grahamsmjöl
  • 100 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 3 msk kallt vatten

Fyllning

  • 200 g färsk grön sparris
  • 200 g färskost, typ philadelphiaost
  • 2 stora ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl riven ost, lagrad
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här:

Börja med pajdegen. Hacka samman det kalla smöret med mjölerna och salt till en grynig massa. Knåda i vattnet till du har en smidig pajdeg. Ställ degen svalt minst 15 minuter. Tryck eller kavla ut degen och klä en ugnsfast form, 24-26 cm i diameter med pajdegen. Ställ formen kallt, i kyl i cirka en timme.

Förgrädda pajskalet i cirka 10 minuter i 200 graders värme.

Fyllningen:

Skölj och skala sparrisens grövre stjälkar. Skär eventuellt ner de tjockaste stjälkarna i mindre bitar. Koka sparrisen i cirka 2 minuter i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och ställ sparrisen att svalna.

Vispa samman färskost, ägg och mjölk. Finhacka lök och vitlök och rör ner den i äggstanningen tillsammans med ost och kryddor.

Häll stanningen i pajskalet och lägg ut sparrisen över hela ytan.

Grädda pajen i cirka 35 minuter i 180-200 grader. Passa noga så att inte ytan får för mycket färg. Täck med lock eller folie vid behov.

Låt pajen svalna något innan den serveras. Pajen går också bra att servera kall och passar att laga någon dag i förväg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lingon till mat och bakning

Syrligt och sött med lingon

Lingonet är ett mångsidigt bär som finns i överflöd så här års. Väljer du lingonsylt eller en härlig dessert med lingon? Eller både och?

bärrecept.se

Bakabullar

Heja kanelbullen!

Fira en brungräddad fikafavorit! Den 4 oktober är det kanelbullens dag!

bakabullar.se


Kärleksfulla brownies

Fira kärleken med choklad!

Den 14:e februari firar vi alla hjärtans dag, så kom ihåg att choklad och kärlek går hand i hand. Brownies med honung för garanterat fram budskapet!

Du kan visa din kärlek på många olika sätt, men ett frestande bakverk säger mer än tusen ord. Choklad är känt för att innehålla endorfiner som gör dig lycklig och är till och med ett afrodisiakum!

Brownies med honung är glutenfria, tungt chokladiga och alldeles oemotståndliga - eller prova mintbrownies. Mindre tid i köket? Kladdkaka är svaret. Det tunga artilleriet är vår egen favorit, mörk chokladkaka med rödvin. Kärlek + choklad = sant.

 browniesrecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...