Spenatpaj (vegetarisk paj)

En härlig paj som blir saftig tack vare keson.

 

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 300 g färsk spenat eller 250 g fryst spenat
  • 250 g keso
  • 2 ägg
  • 1 dl mjölk eller grädde
  • 1dl lagrad ost, gärna parmesan
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • Riven muskotnöt
  • Peppar

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Förväll spenaten hastigt i en kastrull eller tina den frysta spenaten och låt den rinna av lite. Vispa samman ägg, mjölk och keso. Krydda med muskotnöt, peppar och salt. Pressa ner vitlöksklyftorna i stanningen och rör om. Blanda i spenaten och nästan all ost. Slå stanningen i pajskalet och strö över den sista rivna osten. Grädda i cirka 180 grader i 35-40 minuter.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
20 februari 2023

Skriv din kommentar här!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Thank you for the sensible critique. Me &amp my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there. kgabddfakgbafbkb
26 juli 2014

Thank you for the sensible critique. Me &amp my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent info being shared freely out there. kgabddfakgbafbkb

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Ms
3 juni 2014

Kan man använda fryst stuvad spenat?

Kommentar av osignerat
2 maj 2012

Hur gör man när man förväller?

Redaktionens kommentar
Att förvälla något är att koka något en kort stund. Spenaten läggs ner i kokande vatten och behöver inte mer än någon minut.
Kommentar av Jonas
2 juni 2011

Om man vill vara mer LCHF, gör en pajdeg på; 100 gr smör, 2 dl sojamjöl och 1 dl havrekli. Blir kalasgott (och man behöver inte ta degen ända uppåt kanterna), bör nagga och förgrädda i ca 10 minuter.

Kommentar av osignerat
16 februari 2011

kan man ha kottfars i ocksa?

Kommentar av osignerat
31 december 2010

La till feta-ost och soltorkade tomater i smeten. Blev kanongott!

Svar av Namn/signatur
31 december 2010

Bra idé!

Kommentar av Aida
13 oktober 2009

Om man 'r utomlands, har ingen Keso !

Svar av Damien.
13 oktober 2009

Det heter 'cottage cheese' på engelska

Svar av Bor i Luxemburg
22 juli 2011

Det finns keso/cottage cheese i alla länder men har olika namn.

Svar av Namn/signatur
3 april 2012

Hmm, och jag gick här hemma och funderade på om det inte finns ett bättre färskost alternativ än keso. Finns antagligen i hela södra europa utan att behöva säljas i liten hårt marknadsförd trendförpackning i stockholms innerstad.

Kommentar av jennie
9 mars 2010

kul

Kommentar av JFK
30 december 2008

hur många portioner??

Redaktionens kommentar
4-6 vid en middag.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

kladdkakor.se

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se


Småkakor

Nya småkakorna som alla kan baka!

Glöm kexpaketet: Enkla havrekakor kan alla baka!

Hembakat är alltid godast. Men ibland vill man bara ha något lättbakat utan att stå länge i köket. Småkakor är det perfekta allternativ till köpta kex eller torra bullar.
Klassiska syltkakor eller chokladbröd är alltid gott. Men prova ett nytt, lättbakat recept: Enkla havrekakor är superlätt att lyckas med. Dessutom både snabba och billiga, men framförallt goda! Eller så bakar du en variant på havrekakor med kardemumma och russin som omväxling. Gillar du kolakakor? Prova våra nya chokladkolakakor som är en blandning av kolakaka och chokladkaka. Eller kanske ett nytt recept på glutenfria havrekakor med kokos? Riktigt gott och lättbakat till fikat!

 smakakor.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...