Det här vegetariska pajreceptet kommer från en av våra läsare. Vi tackar Fia som skickat in tipset! Har du också ett bra pajrecept? Gör som Fia och skicka in ditt recept till pajrecept.se!
Tomatpaj (vegetarisk paj)
Du behöver
Deg:
- 4,5 dl vetemjöl
- 110 gr smör
- 1 dl kesella
Fyllning:
- 6-8 färska tomater
- 2 gula lökar
- 3 msk tomatpuré
- 1 msk torkade örtkryddor (eller 2-3 msk färska), t ex oregano och basilika
- 1 tsk cayennepeppar (anpassa mängden efter hur starkt du vill ha det)
- 3 dl riven ost
Gör så här
Deg:
Den här degen är smidig och något fettsnålare än den vanliga pajdegen.
Mixa vetemjöl med smöret i en matberedare. Tillsätt sedan kesellan och mixa till en klump. Kavla eller tumma ut degen i en pajform, spara gärna lite deg till dekoration. Nagga bottnen och låt pajen vila uppåt en timme i kylskåp. Gör under tiden fyllningen:
Skålla tomaterna, det vill säga lägg dem i kokande vatten i ett par minuter tills skalen börjar spricka. Skala och grovhacka dem sedan.
Finhacka löken och fräs den mjuk i lite olja i en kastrull. Lägg i tomathacket och rör ner tomatpuré, örtkryddor och cayennepeppar. Ha eventuellt i en nypa socker för att framhäva tomatsmaken.
Koka på medelvärme tills det mesta av vätskan har försvunnit och fyllningen börjar stänka under kokningen - då är den tillräckligt tjock.
Förgrädda pajbottnen i 200 grader, ca 12 minuter. Strö sedan hälften av osten över bottnen, sedan all tomatröran och sist resten av osten. Om du har pajdeg över kan du lägga ett snyggt mönster ovanpå, till exempel fiskar. Grädda pajen i 225 grader, 10-15 minuter.
» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!
Den här pajen är lika vegetariskt som gelatin är kosher. :P