Enkel fetaostpaj

En lätt och god paj med enkla ingredienser. Passar lika bra kall som varm.

 Till 4 personer

Du behöver

Utöver pajdegen:

  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 200 gram fetaost
  • 1 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 12 svarta oliver, gärna Kalamata-oliver
  • 1 tsk rosmarin
  • 50 g riven ost
  • svartpeppar
  • 1 msk olivolja

Pajdeg

Gör en sats pajdeg efter något av grundrecepten:
» Grundrecept pajdeg
» Fullkornspaj
» Dinkelpaj

Gör så här

Förgrädda pajskalet 5-10 minuter i cirka 200 grader.

Vispa samman ägg, mjölk och grädde. Finhacka eller mixa 100 gram av osten och blanda i stanningen. Finhacka löken och fräs den mjuk i lite olja. Blanda ner löken och rosmarin i stanningen.

Skär resten av fetaosten, 100 gram, i mindre tärninger och fördela jämnt i pajskalet. Låt oliverna rinna av och lägg ut dem jämnt i pajskalet. Häll stanningen över osten och oliverna och grädda i cirka 200 grader i cirka 25 minuter.  Ta ut pajen och strö över den rivna osten. Grädda ytterligare 5-10 minuter, tills pajen fått fin färg.

Servera med sallad och nybakat bröd.

 

» Se även våra tips om hur du lyckas med den perfekta pajen!



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Lasagne

Varm vego!

Håll värmen uppe med en varm, vegetarisk lasagne i kylan!

lasagne.nu

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se


Vegetariskt

Enkel och god vego med fyllda grönsaker i ugn

Vegetariskt i ugn med massor av smak! Ost-och grönsaksfylld butternutpumpa är perfekt vintermat.

Att fylla grönsaker, rotfrukter eller svamp och gratinera i ugn är en snabb väg till god vegetarisk mat. I ugnen tillagas maten utan passning och stekta ytan lockar fram helt andra smaker än i en gryta. Prova själv och upptäck goda rätter som passar både vegetarianer och inbitna köttätare. Fylld quornfilé är snabbvarianten och vill du ha ett alternativ till köttfärs är quornfärsfylld-squash ett gott recept. Fyllda auberginer med ost och grönt är riktigt gott, liksom fyllda potatisar eller champinjoner under parmesantäcke! Precis som favoriten – butternutpumpa fylld med majs, rödbeta, morot och ost… Servera varmrätterna som de är med bröd eller ris och du har en god och värmande vego–middag!

 vegetariskarecept.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...